Shqip – Çelsi i gjuhës Ido

http://www.angelfire.com/id/Avance/celsigjuhes.html

Ido është gjuhë ndihmëtare ndërkombëtare dhe e paanshme, e krijuar prej Louis Couturat dhe Otto Jespersen.

Qëllimi i saj nuk është të crrënjosi gjuhët kombëtare por të jetë gjuha e dyte e çdo njeriu.

Libri i parë në gjuhën Ido u paraqit në 1908.

Tani më egziston në gjuhën Ido letersi e pasur origjinale dhe e përkëthyer. Linguistë të famshëm, shkrimtarë dhe shkencëtarë në marrëdhënjet ndërkombtare shërbehen me përdorimin e kësaj gjuhe.

Gjuha Ido është urë ideale ndër popujt e ndryshëm. Për këtë vërtetojnë 63 kongrese që u mbajtën deri tani në vende dhe kontinente të ndryshme në të cilat pjesëmarrësit kuptohen me ndihmën e gjuhës ndërkombëtare.

Sikurse në gjithë botën poashtu edhe në Jugoslavi egzistojnë shumë grupe dhe shoqëri Idiste, përveç delegatëve të shoqërisë Idiste Ndërkombëtare (ULI) / Carel van Manderstraat 1, 1964 RS Heemskerk / Holandë.

Ja edhe disa adresa të vlefshme:

Lidhja e Idistëve të Gjermanisht, Germana Ido-Societo, Thüringer Strasse 3, D37284 Waldkappel, Germania

Lidhja e Idistëve të Anglisht, International Language (Ido) Society of Great Brittain, 24 Nun Street, Leek, Staffs. ST13 8EA, U.K.

Advertisements

1 Comment

  1. clomEmbetle said,

    Please delete this message….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: