Български – ИДО: Интернационалният език

http://es.geocities.com/kanaria1973/bulgaria.html

Идо е основно един планиран език създаден в началото на XX век с идеята да разреши проблема на интернационалната комуникация. Но нека да обясним по-добре какъв е проблема на интернационалната комуникация: ако аз искам да се разбирам с един французин трябва да уча френски, ако искам да се разбирам с един германец също трябва да уча неговият език и.т.н.. ако искам да се разбирам с всички граждани на европейският съюз трябва да знам поне 20 различни езика!.

Едно решение на проблема би било всички да учат един и същи език, по този начин освен нашият майчин език да знаем само още един, това би било спомагателният език, което би ни помогнало да се разбираме помежду си. По различни причини е бил приет англйският да бъде този език, обаче,колко от нас вече години учим този език и все още не сме способни да разберем един филм оргинална версия или да прочетем един английски вестник? Да научим английски изисква много време и достатъчна способност. Не би ли било по-добре ако този спомагателен език беше друг.? Не би ли било по-добре ако този спомагателен език беше много по лесен за разбиране от английският или от които и да е друг.? Добре, този език съществува и се казва Идо, това е един език който се е родил от реформата на неперфектният Есперанто(друг планиран език), Идо е бил развит от един екип учени и лингвисти в продължение на няколко години и резултата е бил един език които е най-парактичният които е бил създаден някога.

Без място за съмнения Идо е по-лесен за разбиране от които и да е друг национален език, в рамките на по малко от месец учене може да се разбере по голямата част от текстовете написани на Идо. Проверете го сам! Научете Идо и ще опознаете много хора които споделят този проект.

Advertisements

1 Comment

  1. Станимир Костадинов said,

    Това, което прочетох тук звучи много добре, оптимистично. Само че бих желал да знам къде говорещите този език имат клубове, къде имат сбирки, къде и кога мога да се срещна на живо с тях? От къде мога да си купя речници, учебници? Мога ли да пиша съобщения на някакви Е-мейл адреси за контакти. Ако имам въпроси по какъв начин мога да ги задам и към кого да ги отправя? Колко са говорещите и изучаващи Идо в България и каква горе-долу е тяхната възраст? Защото влязох в един клуб на есперантисти и там видях само дядовци и баби.
    По-пълната и цялостна информация може да привлече привърженици, уверявам Ви. Защото, както споменавате и Вие, английският език е труден. В това се убедих, когато се срещнах с доброволци от “Корпус на Мира” преди няколко години. Когато общуват с нас говорят бавно, внимателно, подбират думите си, но я се опитайте отстрани да слушате разговорите помежду им? Така аз се отчаях от моите познания по английски език. А иначе с италианци, белгийци, французи и алжирски араби съм се разбирал на този език доста успешно, чудно защо точно с англичани и американци имам известни затруднения?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: